Καινοτόμες τεχνολογίες για την κλιματική αλλαγή στις υπαίθριες καλλιέργειες.

 

Εξ αιτίας των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής τόσον οι υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών κ.α όσον και οι δενδρώδεις καλλιέργειες  βιώνουν την αβεβαιότητα και το αυξημένο ρίσκο,  της παραγωγής με τεράστιες συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα και εν γένει στην εμπορία των προϊόντων.

Πληθώρα παραδειγμάτων τα τελευταία χρόνια συνηγορούν γι αυτό

  • Άκαιρες ραγδαίες βροχοπτώσεις και χαλάζι υποβαθμίζουν την παραγωγή κερασιών ενός  κατά βάση εξαγώγιμου προϊόντος.
  • Σουλτανίνα σταφύλι λόγο καιρικών φαινομένων οψιμηση της παραγωγής και κακή παραγωγή λόγο άκαιρων βροχοπτώσεων όπου σε συνδυασμό με την είσοδο νέων ποικιλιών ανταγωνιστριών Χωρών κυρίως Ισπανία –Ιταλία , έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλων μεριδίων από την διεθνή αγορά με τραγικές συνέπειες για τον κλάδο συνολικά ( παραγωγοί – συσκευαστήρια – εξαγωγείς κ.λ.π). Ήδη τα ανοίγματα του εμπορίου στην παραγωγική βάση (Ο.Π –Παραγωγούς είναι τεράστια  ).
  • Στην δε Κρήτη τα επιτραπέζια Σταφύλια οδηγούνται προς αξιοποίηση για άλλες χρήσεις με αποτέλεσμα την μη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
  • Οι ξαφνικές ανοιξιάτικες χαλαζοπτώσεις έχουν σχεδόν ετησίως σοβαρές συνέπειες στα Επιτραπέζια Ροδάκινα – στα Μηλοειδή – στα Αχλάδια- που σε συνδυασμό με τους καύσωνες του θέρους δημιουργούν υποβάθμιση της παραγωγής.
  • Τελευταία τα υπαίθρια κηπευτικά με εύρος παραγωγής από Μάιο έως Οκτωβρη κάθε χρόνο μειώνουν την παραγωγικότητα τους η καταστρέφονται από καύσωνες – χαλαζοπτώσεις και εντομολογικούς εχθρούς όπως η tuta  κ.α.

Το ίδιο χρονικό διάστημα που το καταναλωτικό κοινό στην Ελλάδα αυξάνει λόγο τουριστικών ροών έχουμε ως  αποτέλεσμα τις αθρόες εισαγωγές με δυσμενείς επιπτώσεις στην ρευστότητα του εμπορίου (εισαγωγές με προπληρωμή) αλλά και την βιωσιμότητα των παραγωγικών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα η τοματα ήταν ελλειπτική τον Ιούνιο- Ιούλιο με αθρόες εισαγωγές από Πολωνία –Βέλγιο-Ολλανδία-Σκόπια-Αλβανια αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο  την τελευταία δεκαετία,  με ελάχιστες διαφορές σε ότι αφορά το χρονικό διάστημα.

Αυτό βεβαίως συμβαίνει για όλους τους κωδικούς των κηπευτικών πιπεριές – αγγούρια – μελιτζάνες  κ.α.

TOPGREENHOUSE PHOTO
Καινοτόμες τεχνολογίες στις καλλιέργειας – Διχτυοκήπια

 

Το Ισραήλ εδώ και δυο δεκαετίες λόγο κατ αρχήν της έλλειψης νερού και με βάση πρωτίστως την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων σε συνέργειες με τα ερευνητικά του Ινστιτούτα  ανέπτυξε και προώθησε στην αγορά, τις καλύψεις των καλλιεργειών με δίχτυα αλλά και λόγο της εμπορικής του επέκτασης σε χώρες της Αφρικής στη Ινδία κ.α, ενώ σε ότι αφορά τα θερμοκήπια τα εξέλιξε με υπερσύγχρονες τεχνολογίες υπεραποδοσεων.

Ακολουθησαν δευτερευόντως και άλλες χώρες όπως η Ισπανία – Ιταλία αφού ήρθαν αντιμέτωπες πρώτες ως Μεσογειακές χώρες με τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής βλέπε ιδιαίτερα την έκθεση της Τραπέζης Ελλάδας 2011.

Η τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και λόγο κυρίως της οικονομικής κρίσης οδήγησε σε υστέρηση στην αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής με κατάλληλες τεχνολογίες έτσι ώστε η αποεπενδυση οδήγησε στην μείωση των παραγωγικών δεικτών του τομέα κυρίως σε διατροφικά αγροτικά προϊόντα.

Η Ελλάδα με άξονα και βάση τις νότιες περιοχές της  Κρήτη και όχι μόνον, με την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών Διχτυοκηπίων θα μπορούσε να είναι εν δυνάμει με βάση το αναλογικό της μέγεθος η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα της Ευρώπης σε κηπευτικά. Σημειωτέον ότι η κατά καιρούς αύξηση των εξαγωγών οφείλεται σε αλλά προϊόντα λόγο οψιμότητας η πρωιμότητας με τις ανταγωνίστριες χώρες π.χ ακτινίδια- βερίκοκα-αχλάδια-ροδάκινα – νεκταρίνια κ.λ.π.

Τρομερή αντίφαση για μια χώρα με μεγάλο εύρος ετήσιας ηλιοφάνειας και κλίματος –υδάτινων πόρων όπου και αυτοί στερούνται στοιχειώδους συστήματος διαχείρισης.

nethouse photo
Τα Διχτυοκήπια είναι
  • Κατασκευές φθηνού κόστους σε σχέση με τις θερμοκηπιακες – ταχυτέρων αποσβέσεων.
  • Έχουν ως βάση μεταλλικά μέρη και συρματόσκοινα με στατική επάρκεια σε σχέση με τους Ευρωκωδικες.
  • Μεγάλη αντοχή στους ανέμους.
  • Κατά πλειονότητα πρόκειται για κατασκευές ύψους από 3 – 7 μ.
  • Διασφαλίζουν την προστασία των καλλιεργειών από την υπέρυθρη και υπεριώδη ακτινοβολία – διχτυα σκιασης.
  • Παρέχουν προστασία των καλλιεργειών κυρίως υπαίθριων κηπευτικών αλλά και δενδρωδών από έντονα καιρικά φαινόμενα (καύσωνας-καταιγίδες χαλαζιού η βροχής κ.α) κυρίως κατά τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες φαινόμενα συχνά στην Ελλάδα λόγο της κλιματικής αλλαγής.
  • Μειώνουν την κατανάλωση του αρδευτικού νερού την εποχή υψηλής ζήτησης των καλλιεργειών.
  • Διαμορφώνουν ευνοϊκότερο μικροκλίματος των υπαίθριων καλλιεργειών με παραλληλη αύξηση των αποδόσεων. ( π.χ υπαίθρια τοματα μαχ .10 τον /στρμ. ενώ Διχτυοκηπίου 17 – 22 τον./στρμ.)
  • Διασφαλίζουν την επάρκεια δυναμικού αερισμού έως 92%.
  • Προστασία από παγετό λόγο της δημιουργίας ΔΤ εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος κατά 4ο C και με την προσθήκη αντπαγετικου διχτύου διασφαλίζεται διαφορά ΔΤ 6-8Ο C .
  • Ευκολία τοποθέτησης της κατασκευής αλλά και μετεγκατάστασης της σε αλλά <ξεκούραστα> αγροτεμάχια με μικρό οικονομικό κόστος λόγο της κατασκευαστικής δομής.
  • Επιτυγχάνουν Εντομολογική και ιολογική προστασία των καλλιεργειών λόγο των εντομοδικτυων με παράλληλη  μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικων  ουσιών και άρα  υψηλότερη δυνατότητα  και τεκμηρίωση βιολογικών κηπευτικών έναντι αυτών  υπό θερμοκηπιακή  κάλυψη.